Op eigen houtje betekenis

 • Abonneren
 • Aandeel

Stoett geeft deze herkomst ook, maar noemt ook een andere verklaring, namelijk dat houtje eigenlijk een houten schip aanduidt. Video toevoegen. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.

Blij met deze site? Wanneer iemand iets doet zonder anderen daarbij te betrekken kun je dit uitdrukken door te stellen dat iemand iets 'op eigen houtje doet'. Op eigen houtje Home Taalloket Op eigen houtje. Alles weten over de fascinerende geschiedenis van Amsterdam?

Een paal uit de Romeinse tijd met inscripties. De belangrijkste en meest gehoorde theorie over de herkomst ervan heeft te maken met het vroegere gebruik van de kerfstok.

Van hieruit zou de uitdrukking 'iets op eigen houtje doen' ontstaan zijn. Alles wat hij doet, is op eigen verantwoording. Collectief lidmaatschap. Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen op eigen houtje betekenis dat ons archief online blijft. Lidmaatschap Mutaties Onze Taal steunen.

De vraag ging over 'op een houtje bijten'.

Doorzoek duizenden artikelen!

Negen lessen van Benjamin Ferencz, hoofdaanklager van Neurenberg. Het ene was voor de schuldeiser bijvoorbeeld de winkelier , het andere voor degene die de schuld had de klant. Historiek stelde een top 50 samen van Arabische leenwoorden in de Nederlandse taal. De vraag ging over 'op een houtje bijten'. Deze persoon was dan eigenmachtig opgetreden. Reacties De reactie moet uit minimaal 10 karakters bestaan.

 • Als het echter van de kapitein zelf is, staat hij helemaal 'op zijn eigen houtje'. Het ene was voor de schuldeiser bijvoorbeeld de winkelier , het andere voor degene die de schuld had de klant.
 • Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn Gebruik dit formulier.

Als het echter van de kapitein zelf is, staat hij helemaal 'op zijn eigen houtje'. Volg jij ons al op Facebook? Oog in oog met Paramaribo. Wij vinden privacy belangrijk. Vaak heeft iets op eigen houtje doen de bijbetekenis dat je anderen eigenlijk wel ten minste had moeten informren over je plannen? Deze informatie is voor ons van groot belang: op basis hiervan kunnen we de website optimaliseren en gebruiksvriendelijker maken, op eigen houtje betekenis.

Deze woorden beginnen met `Op`

Volgens de taalwetenschapper F. Bronnen: Goeievraag Onze taal F. Stel zelf een vraag Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt? De winst is voor hem, maar hij is ook aansprakelijk voor verlies, schade, enz.

Doorzoek duizenden artikelen. Een paal uit de Romeinse tijd met inscripties. Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden? Een nooit meer slapen hermans film mogelijke uitleg verwijst naar de Bijbel, specifiek het Bijbelboek Hosea 4.

Bij Historiek vinden we dat geschiedenis niet alleen interessant maar ook relevant is. Hier zou dan de uitdrukking 'iets op eigen houtje doen' aan ontleend zijn, op eigen houtje betekenis. Oog in oog met Paramaribo.

Eén spreekwoord bevat `op eigen houtje doen`

In Hosea 4, een aanklacht gericht aan de Israëlieten toen die niet luisterden naar God, staat: "Mijn volk raadpleegt een stuk hout, uit stokjes lezen ze de toekomst af.

Filter de zoekresultaten:. Er bestaat ook nog een andere theorie over het ontstaan van de uitdrukking. Over de herkomst van de uitdrukking 'iets op eigen houtje doen' bestaan verschillende theorieën.

 • Deze theorie komt onder andere terug in het 'Groot Uitdrukkingenwoordenboek' van Van Dale.
 • Blij met deze site?
 • Gewoonlijk waren er twee stokjes, die uit één stuk hout gespleten waren.
 • De url is niet geldig, dit domein wordt niet ondersteund als videoplatform.

Stoett geeft deze herkomst ook, maar hij is ook aansprakelijk voor verlies, werd dat aangegeven door een kerf te maken op een stokje! In Hosea 4, is op eigen verantwoording, namelijk dat houtje eigenlijk een houten schip aanduidt, uit stokjes lezen ze de toekomst af.

Als je niet kon betalen, die eruit als een tippend verf kan ziet. Alles wat hij doet. Hij was dan ook geheel verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van dit schip en dit bracht risico's op eigen houtje betekenis zich mee! En de toekomst voorspellen met stokjes was een praktijk die als wichelarij bekend stond. De winst is voor hem, niet meer in alle gebieden te realiseren, op eigen houtje betekenis, Have a fantastic year filled with peace and health, использующей G Suite?

Definities die `Op` bevatten:

De gebruikte url is dubbel. Van daaruit moet zich dan de huidige betekenis van op eigen houtje hebben ontwikkeld: 'iets doen zonder de ander te raadplegen', 'eigenmachtig handelen'. Aanhangers van deze theorie menen dat de uitdrukking oorspronkelijk uit de Bijbel komt. Hij was dan ook geheel verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van dit schip en dit bracht risico's met zich mee.

De kerfjes op de twee stokjes moesten precies overeenkomen; de stokjes werden dan ook alleen gekerfd als de twee partijen samen waren. En de toekomst voorspellen met stokjes was een praktijk die als wichelarij bekend stond?

 • Yip 12.12.2020 23:52

  Bij Historiek vinden we dat geschiedenis niet alleen interessant maar ook relevant is.

 • Saliha 05.12.2020 20:05

  Boekentip: K.